Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website gemakkelijker te maken. Bezoek je deze website, dan ga je akkoord met deze cookies.
Verberg deze melding
Brakel Aero
Taal
Menu

Compartimentering beperkt verspreiding van brand en rook

Het is in de normen vastgelegd dat panden opgedeeld dienen te zijn in brandcompartimenten en rookcompartimenten. Waarom?
Door brandcompartimentering en rookcompartimentering realiseer je gebouweenheden die kleiner zijn. Rook en brand verspreidt zich dan minder snel of niet door het hele gebouw. Compartimentering maakt daarbij brandbestrijding gemakkelijker. De brandweer kan zich immers concentreren op een kleiner gebied.

Doelen

Het belangrijkste doel van brandcompartimentering en rookcompartimentering is het creëren van rookvrije zones zodat mensen veilig een gebouw kunnen verlaten. Compartimentering zorgt er daarnaast voor dat de schade aan producten en panden zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Compartimentering vroeg in design

Vaak vragen gebouwen om een open gebouwstructuur. In winkelcentra, productiebedrijven, bij stations en luchthavens is de vraag naar open ruimten bijvoorbeeld groot. Het is dan ook essentieel om vroeg in het ontwerp na te denken over de manier van compartimentering. Brakel Aero staat u graag met raad en daad bij als het gaat om het slim omgaan met compartimentering. Maak hiervoor vrijblijvend een afspraak.

Vormen van compartimentering

Compartimentering is op verschillende manieren mogelijk middels:
- vaste, bouwkundige voorzieningen
- beweegbare compartimentering
- brandwerende glasconstructies

Vaste compartimentering

In gebouwen waarin vaste compartimentering een goede oplossing biedt voor rookcompartimentering en brandcompartimentering past Brakel Aero vaste rookschermen toe. Lees hier meer over de vaste rookschermen van Brakel Aero.

Beweegbare compartimentering: open en esthetisch

Beweegbare compartimentering – zowel rookcompartimentering als brandcompartimentering – vindt echter steeds vaker plaats. Met name in publieke gebouwen en in de industrie waar men vaak niet zit
te wachten op zichtbare, vaste rook- en brandscheidingen omdat deze
obstakels vormen in de dagelijkse praktijk. Beweegbare compartimentering – in de vorm van rookschermen en brandschermen - verdient hier óók de voorkeur vanwege esthetische
aspecten.

Rookschermen

Brakel Aero past vaak actieve, oprolbare rookschermen toe voor de
opdeling van een gebouw in rookcompartimenten. Kijk hier voor meer
informatie over het Brakel® Smokestop rookscherm
.

Brandschermen

Voor brandcompartimentering past Brakel Aero vaak het Brakel® Firestop brandscherm toe. Kijk hier voor meer informatie over het Brakel® Firestop brandscherm.

Referentieprojecten

Brakel Aero adviseerde en realiseerde in België gedurende de afgelopen decennia legio projecten waarin compartimentering is toegepast. Hier vindt u een projectieselectie m.b.t:

- vaste rookschermen

- beweegbare rookschermen

- beweegbare brandschermen

Europe
BelgiŽ
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
ItaliŽ
KroatiŽ
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Verenigd koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Afrika
AustraliŽ
AziŽ
Noord-amerika
Zuid-amerika